piątek, 18 września 2015

GDA - WARTOŚCI REFERENCYJNE WSKAZANEGO DZIENNEGO SPOŻYCIA. CZ. 1

W naszym pierwszym poście zajmiemy się samą esencją diet, ćwiczeń, kalkulacją kalorii i wielu innych rzeczy.

Naszym celem będzie GDA - wskazówka dotyczącą zapotrzebowania na kalorie oraz niektóre składniki odżywcze dla przeciętnej, zdrowej dorosłej osoby o prawidłowej wadze i normalnym poziomie aktywności fizycznej.

GDA(z ang.  Guideline Daily Amount) dla kobiet i mężczyzn nie różni się znacząco. Mężczyźni po prostu mają trochę wyższe cyfry :).
Dlaczego poruszamy ten temat? Ponieważ tabela GDA jest naszym drogowskazem, musimy znać jakieś normy. Czego nasz organizm potrzebuję, i w jakich ilościach. Pamiętajmy jednak, że każdy jest inny, mamy różne rodzaje pracy, inną aktywność. O tym innym razem. Przechodzimy do naszego elementarza zdrowego stylu życia.


GDA tabela:


         Energia - KJ/kcal.

            Są to jednostki energi, KJ = kilodżul / kcal = kilokaloria (potocznie        kaloria).
         Kaloria w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą przyswaja ludzki organizm przy spożyciu danego produktu. Energia z żywności wykorzystywana jest później do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności. 



       1 g białka to ok. 4 kcal


       1 g węglowodanów to ok. 4 kcal


       1 g tłuszczów to ok. 9 kcal


    Tłuszcze.

    Istnieje pewna opinia i praktyki ludzi chcących schudnąć za wszelką cenę, że tłuszcz nie jest potrzebny w naszym organizmie. Spotkałem się również z wieloma osobami, które są  na diecie bez tłuszczowej (tzn. Spożywają praktycznie znikome ilości tłuszczu np. Mleko 0%. ). Bardzo źle, ponieważ produkty, które są pozbawiane tłuszczu zawierają bardzo duże ilości cukru, właśnie dla przykładu mleko 0%. 



Tłuszcz spełnia w diecie człowieka szereg ważnych ról. Pierwsza: dostarcza znaczną ilość energii. Z jednego grama tłuszczu mamy więcej energii niż z białka, czy cukrów. 



Synteza niektórych hormonów. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – kwasy które nie mogą być syntezowane w organizmie człowieka, dlatego musimy je spożywać. Niedobór prowadzić może do choroby skóry (łupież), zwiększona utrata wody w organizmie, w ciąży może prowadzić do niewłaściwego rozwoju płodu. Pełni on też masę innych funkcji, ale nie będziemy zgłębiać jego tematu, aż tak bardzo.

    Tłuszcz w organizmie wszystkich zwierząt, w tym też człowieka, magazynowany jest w tkance tłuszczowej. Pełni ona funkcję termiczną (utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała i ochrona przed zimnem), oraz osłony od uszkodzeń mechanicznych.

    Pragnę uzmysłowić, że jest on również bardzo potrzebny naszemu organizmowi. Podczas diety i ćwiczeń chcemy tylko zgubić jego nadmiar, a nie pozbyć się go całkowicie. Także mam jedną prośbę. Wybijcie sobie tę głupotę z głowy, aby jak najbardziej ograniczyć spożywanie tłuszczu, szczególna mowa do młodych dziewczyn. Znam dużo ludzi, którzy swoją walkę z otyłością/nadwagą rozpoczynali od zaprzestania spożywania tłuszczu. Szukali produktów, które zawierają 0%. Przepraszam, ale nasuwa mi się jedno słowa: GŁUPOTA!

    W innym poście opowiemy sobie o BMI, więc dowiecie się ile procent powinna stanowić wasza tkanka tłuszczowa, ale nie dziś o tym. W skrócie, wyżej w tabeli możecie zobaczyć ile powinniście go spożywać. 

    Pamiętajcie dieta to nie wyrzeczenie, to po prostu zmiana nawyków żywieniowych. 

    Ciekawostka: Paradoksalnie - im bardziej tłusta ryba morska, tym zdrowsza. Zaleca się jeść 0,75 kg tłustych ryb tygodniowo lub pić 4-8 g (1-2 łyżki) oleju rybiego lub lnianego dziennie, co odpowiada ilości 1-2 g kwasów omega-3.

    Była to część pierwsza naszego GDA. W następnej części zajmiemy się węglowodanami, białkiem, solą i błonnikiem pokarmowym. Czemu dziele posty na części? By nie powstał tasiemiec, czyli jeden ogromny post, którego ciężko się przewija. Lepiej podzielić to na trzy mniejsze części

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz