W
naszym pierwszym poście zajmiemy się samą esencją diet, ćwiczeń,
kalkulacją kalorii i wielu innych rzeczy.
Naszym
celem będzie GDA - wskazówka
dotyczącą zapotrzebowania na kalorie oraz niektóre składniki
odżywcze dla przeciętnej, zdrowej dorosłej osoby o prawidłowej
wadze i normalnym poziomie aktywności fizycznej.
GDA(z
ang. Guideline Daily Amount)
dla kobiet i mężczyzn nie różni się znacząco. Mężczyźni po
prostu mają trochę wyższe cyfry :).
Dlaczego
poruszamy ten temat? Ponieważ tabela GDA jest naszym drogowskazem,
musimy znać jakieś normy. Czego nasz organizm potrzebuję, i w
jakich ilościach. Pamiętajmy jednak, że każdy jest inny, mamy
różne rodzaje pracy, inną aktywność. O tym innym razem.
Przechodzimy do naszego elementarza zdrowego stylu życia.
GDA
tabela:
Energia - KJ/kcal.
Są to jednostki energi, KJ = kilodżul / kcal = kilokaloria (potocznie kaloria).
Kaloria
w produktach żywnościowych wyraża ilość energii, którą
przyswaja ludzki organizm przy spożyciu danego produktu. Energia z
żywności wykorzystywana jest później do podtrzymania funkcji
życiowych i aktywności.
1
g białka to ok. 4 kcal
1
g węglowodanów to ok. 4 kcal
1
g tłuszczów to ok. 9 kcal
Tłuszcze.
Istnieje
pewna opinia i praktyki ludzi chcących schudnąć za wszelką cenę,
że tłuszcz nie jest potrzebny w naszym organizmie. Spotkałem się
również z wieloma osobami, które są na diecie bez
tłuszczowej (tzn. Spożywają praktycznie znikome ilości tłuszczu
np. Mleko 0%. ). Bardzo źle, ponieważ produkty, które są
pozbawiane tłuszczu zawierają bardzo duże ilości cukru, właśnie
dla przykładu mleko 0%.
Tłuszcz
spełnia w diecie człowieka szereg ważnych ról. Pierwsza:
dostarcza znaczną ilość energii. Z jednego grama tłuszczu mamy
więcej energii niż z białka, czy cukrów.
Synteza
niektórych hormonów. NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy
tłuszczowe – kwasy które nie mogą być syntezowane w organizmie
człowieka, dlatego musimy je spożywać. Niedobór prowadzić może
do choroby skóry (łupież), zwiększona utrata wody w organizmie, w
ciąży może prowadzić do niewłaściwego rozwoju płodu. Pełni
on też masę innych funkcji, ale nie będziemy zgłębiać jego
tematu, aż tak bardzo.
Tłuszcz
w organizmie wszystkich zwierząt, w tym też człowieka,
magazynowany jest w tkance tłuszczowej. Pełni ona funkcję
termiczną (utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała i ochrona
przed zimnem), oraz osłony od uszkodzeń mechanicznych.
Pragnę
uzmysłowić, że jest on również bardzo potrzebny naszemu
organizmowi. Podczas diety i ćwiczeń chcemy tylko zgubić jego
nadmiar, a nie pozbyć się go całkowicie. Także mam jedną prośbę.
Wybijcie sobie tę głupotę z głowy, aby jak najbardziej ograniczyć
spożywanie tłuszczu, szczególna mowa do młodych dziewczyn. Znam
dużo ludzi, którzy swoją walkę z otyłością/nadwagą
rozpoczynali od zaprzestania spożywania tłuszczu. Szukali
produktów, które zawierają 0%. Przepraszam, ale nasuwa mi się
jedno słowa: GŁUPOTA!
W
innym poście opowiemy sobie o BMI, więc dowiecie się ile procent
powinna stanowić wasza tkanka tłuszczowa, ale nie dziś o tym. W
skrócie, wyżej w tabeli możecie zobaczyć ile powinniście go
spożywać.
Pamiętajcie
dieta to nie wyrzeczenie, to po prostu zmiana nawyków żywieniowych.
Ciekawostka: Paradoksalnie
- im bardziej tłusta ryba morska, tym zdrowsza. Zaleca się jeść
0,75 kg tłustych ryb tygodniowo lub pić 4-8 g (1-2 łyżki) oleju
rybiego lub lnianego dziennie, co odpowiada ilości 1-2 g kwasów
omega-3.
Była
to część pierwsza naszego GDA. W następnej części zajmiemy się
węglowodanami, białkiem, solą i błonnikiem pokarmowym. Czemu
dziele posty na części? By nie powstał tasiemiec, czyli jeden
ogromny post, którego ciężko się przewija. Lepiej podzielić to
na trzy mniejsze części.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz